FAQ – ofta ställda frågor

 

Du kan anmäla dig här på hemsidan. Hitta kurserna du kan anmäla dig till här. Du är också välkommen att mejla direkt till oss (mejl). När kursavgiften är betald, har du en plats på önskad kurs och du kommer få en bokningsbekräftelse och närmare info per mejl.

Certifieringen består av en praktisk och en teoretisk del, som båda måste genomföras med tillfredsställande resultat. Ett certifikat från Arboristklatring intygar att du kan arbeta säkert med professionell trädklättring.  Det är dessutom krav på utbildning från arbetsmiljöverken i både Danmark och Sverige om man arbeta professionellt med trädklättring.

Det finns inga särskilda krav på förkunskaper på Level 1. Vi rekommenderar dock att du är vältränad. Man får inte något intyg/bevis på detta kurs då där inte är någon form för exam. Vi kan dock fylla ut ett paper om man har deltaget på kursen på dom datum. Det gir doch tillgång till vår Nivå 2 kurs. 

För Nivå 2 och 3 är det däremot ett krav på dokumenterad erfarenhet av att hantera en motorsåg, t.ex. från Säker Skog, ABA eller NPTC. På vår Nivå 2 kurs, som har prov och exam får du om du består ett intyg/bevis.

De flesta kurser hålls med utgångspunkt från vår stuga i södra Sverige. 1,5 timmars bilfärd från Köpenhamn. Det framgår från kursöversikt på hemsidan om kursen hålls på annat håll.

Du är mycket välkommen att besöka oss efter överenskommelse, både under utbildning och certifiering.

I vår stuga (link)  finns det 7 övernattningsmöjligheter i dubbelrum (1 rum med 3 sengar). Alternativt kan vi hänvisa till både hotell och vandrarhem i närheten. Där finns fin möjlighet att fixa mat evt. tilsammans.

All klätterutrustning på Nivå 1, 2 och 3 kan hyras. Vi säljer också kompletta paket till rimliga priser här. Du måste själv ta med praktiska kläder och obligatorisk säkerhetutrusning för hantering av motorsåg.

Du måste ta med egen mat och dryck under kursdagarna. Arboristklatring ApS bjuder på kaffe, dricksvatten och lätt lunch som korv eller toast. Om du väljer att bo i vår stuga,  finns det möjlighet att laga mat tillsammans på kvällen.

Vi rekommenderar att du har egen bil eftersom vi kör omkring i skogen långt från kollektivtrafik. Men det finns alltid en möjlighet till samåkning. Kontakta oss innan kursstart om du inte har en bil.

Alla priser du ser på sidan är exklusive moms.

Du är garanterad en plats efter att du har bokat och betalat för en kurs. Detta innebär att du själv kan delta, men också att du kan skicka en ersättare, men bara efter avtal med oss, och senast 3 dagar innan kursen börjar.

Om du blir sjuk då kommer du få erbjudat ett nytt motsvarande kurs sen, där det finns plats.

Om du avbokar minst tre månader innan kursstart, återbetalas hela kursavgiften minus en administrationsavgift. Se mer under våra villkor.

Om vi avbokar då får du hela kursavgiften tillbaks.

Kursen på Level 1 är öppen för alla som vill prova på trädklättring. En god grundform rekommenderas. Om du vill arbeta professionellt med trädklättring, så vi rekommenderar både Level 1 och 2, där du lär dig både att klättra på ett säkert sätt, utföra räddningar i trädkronor och att använda en handsåg eller motorsåg under klättring.

ETW är ingen utbildning, utan endast en certifiering/examen. Certifieringen erbjuds av de nationella trädvårdsföreningarna. ETW-certifieringen är först och främst ett teoretiskt prov, där du testas i till exempel träd-ID, plantering, trädbiologi och beskärning. Det finns även ett enklare klätterprov på ETW-testen, men det är främst fokus på trädvårdsdelen.
Det rekommenderas att du har arbetat praktiskt med trädklättring i ca 3 år innan ETW-certifieringen.
Lite enkelt kan man säga att de som tagit en ETW-certifiering har visat att de har mer kunskap om trädvård, och därmed kan mer än sektionsfällning. Det är därför många kommuner och större företag efterfrågar ETW.
Vi rekommenderar ETW om du har ambitioner att arbeta med mer än sektionsfällning. Alla våra instruktörer är ETW-certifierade, och går du våra kurser (Level 1-4) får du en god förutsättning för med tiden att kunna fortsätta till ETW-certifieringen.

Kommande kurser