FAQ – vanliga frågor

 • Utbildningen består av en praktisk och en teoretisk prov, där bbåda ska klaras tilfredsställande (Nivå 2-4). Med ett certifikat från Arboristklätring vill du kunde visa till andra arbetskamrater och kunder, att du kan arbete säkert med professionell träklättring.
 • Utöver det så är det ett krav från arbejdstilsynet i båda Danmark och Sverige att man är utbildad, om man vill arbete professionellt med trädklättring.
 • Nivå 1 består av en skriftlig prov
  Nivå 2-4 består av en skriftlig och en praktisk prov

  Är du inte bokstark? Få inte panik, vi finns där för dig, och hjälper evt. med läsning/stavning vid behov. Vi underviser helt generelt mycket pedagoisk, och vi stöder allt vi kan, utan att gå på kompromiss med kompetensen/säkerheten.

 • Vi har tests/exam på alla våra kurser. Det har vi därför att vi gärna vill säkra oss, att dom deltagarne vi utbildar kommer från oss med ett bra kunskap till det att vara arborist, och det kurset utbildar dig i. Vi är ambitiösa på uppdrag av våra deltagare, men också på egen uppdrag, och vill gärna ha, där är ett minimikrav för dina färdigheter, och vaad du lär hos oss.

  Vi bryr oss också mycket om din och andras säkerhet i denna bransch, och den här delen är också vigtig för oss att ha fokus på, så du kommer bra ut i den ”verkliga” världen.

 • Våra priser justeras ibland för att följa marknaden, och dom fluktuationer där är i allmänhet. Om en prisjustering är nödvändig, så försöker vi att gøra det strategisk mest fair i förhållande till dig som deltagare.
Overall ska du se till du har kläder med som matcher säsongen, men alltid ångbyxor.
 • Nivå 1 – Arbetskläder, kängor, varma och torra kläder. Regnkläder och arbejtshandskar
 • Nivå 2 – 4 – Arbetskläder och regnkläder, varma och torra kläder, arbejds handsker, godkänd säkerhetsutrustning (stövlar, byxor), godkänd hjälm med vizir, och hörselsskydd, första hjälpen (traume bandage) och säkerhetsväst eller jacka, motorsågsrem (om du har egen motorsåg med), handsåg och motorsågskörkort.
 • AB motorsågskurs – Arbetskläder och regnkläder, varma och torra kläder, arbejds handsker, godkänd säkerhetsutrustning (stövlar, byxor), godkänd hjälm med vizir, och hörselsskydd, första hjälpen (traume bandage) och säkerhetsväst eller jacka, skogsmåttband, plastikil och hammare. Motorsåg ca. 50 kubik med 15″ svärd (kontakt oss om du vil låna gratis)
 • Ja, det gör dom. Vi uppfyllar det som krävs på området iflg. Arbejdsmiljöverket.
 • Ja, det kan man godt.
 • Vi ser till at där finns en basecamp med bra förutsättningar, som tält, så där finns skydd för vinden och evt. regn samt bord och stolar till raster och undervisning. Lunch serveras i skogen alla kursdagar. Plus kaffe, vatten och kaka.

  Dessutom har vi motorsågar tillgängliga i samarbete med Husqvarna, samt nedfirningsutrustning till använding på vår Nivå 2.

 • Nej, det behövs du inte. Du kan hyra utrustning hos oss, vilket kostar 425,- SEK ex. moms pr. dag.
  Du kan också köpa utrustning hos oss, så vi har det med till dig på kursen. Kolla vår hemsida för priser, info och bilder https://arboristklattring.se/

  Du ska själva ha med praktiska kläder och lovpligtig säkerhetsutrustning enligt lag vid användingen av motorsåg ved brug af motorsav. Se FAQ Vad ska du ha med av kläder

  Vi ger inte rabatt på utrustningspaket, då priset i förväg är fördelaktigt.

 • Ja, det gör vi.
  Du får 10% rabatt vid anmälning av min. 2 kurser samtidigt.
  Du får 15% rabatt vid anmälning av 3 eller flera kurser samtidigt.Kurserna behövs inte vara direkt i förlängning av varandra, men kan tex. vara juni, sep, dec, bara dom beställas samtidigt.

  Rabatten gäller också med samma rabatt om du bokar boede i vår stuga.

  AB motorsågskursen räknas som 1 kurs.

  Vi ger inte rabatt på utrustningspaket, då priset i förväg är fördelaktigt.

Det gör du genom att klicka på registreringsmenyn, och sedan välja vilket/vilken datum du vill gå kursen. Se her. Nåar du har skickat din/dina anmälan, är din/dina platser reserverade och du hör inom länga från oss. Kolla gärna spam också. Din plats är säkrad, när betalingen har kommit in, där du får ytterligare information om kursen

 • ETW är ingen utbildning, men en certificering/exam. Certifieringen erbjuds av dom nationelle trädvårdföreninger. ETW certificeringen är först och främst en teoretisk prov, var du f.eks. testes i identifikation av träd, plantning, trädets biologi och beskärning. Där finns ändå en mer enkel/lätt klättreprov till ETW testen, men där är mest fokus på trädvårddelan.

  Det rekommenderas, att du har arbetet med praktisk trädklättring i ca. 3 år innan du tar en ETW certifiering.
  Lite forenklat kan man säga, att dom som har tagit en ETW certifiering har visat att de har mer kunskap om trädvård, och således kan mer än bara sektionsfällning. Det är därför många kommuner och störra företag efterfrågar ETW.

  Vi rekommenderar ETW, om du har ambitioner om att arbete med mer än sektionsfällning. Alla våra instruktörer är ETW certifierade, och om du tar våra kurser (Nivå 1-4) har du en god föruttsättning för med tiden att kunna förtsätta till ETW certifieringen.
 • När du har betalad för ett kurs, då är platsen din. Dvs. att du kan såklart använda platsen själv, men du kan också levera den till en annan, men kun efter avtal med oss, och senast 1 vecka innan kursen börjar.

  Om du blir sjuk då kommer du få erbjudat ett nytt motsvarande kurs sen, där det finns plats.

  Om du avbokar minst tre månader innan kursstart, återbetalas hela kursavgiften minus en administrationsavgift. Se mer under våra handelsvillkor.

  Om vi avbokar då får du hela kursavgiften tillbaka eller möjliheten att flytta till ett kurs senare.

 • • Alla våra priser är listade utan moms
 • Det rekommenderas att ha egen bil med, då vi kör rund i skogen långt från offentlig transport. Där är dock ofta möjlighet för, att köra med några av dom andra deltagarne, så kontakt oss i förväg, om du inte har en bil själva.
 • Man skal själv ta med sig mat och dryck eller köpa i butik i närheten till kursdagarne. Arboristklättring ser till där finns lunch, kaffe, vatten i skogen under kursen.

  Om man väljar att bo i vår stuga vill där vara möjlighet för att laga mat tilsammans på kvällen.

 • Ja, vi erbjuder boende i vår fina mysiga stuga, som har allt man behöver för ett bra stanna (kök, vardagsrum, 3 dob. rum, wc/bad, vedeldad spis, utomhus bålplats, och vigtigast av allt mysigt samhörighet)

  Det kostar 485,- SEK ex. moms pr. natt pr. person i delt dubbelrum.
  Du kan också boka enkeltrum till 775,- SEK pr. person pr. natt

 • Kurserna hålls först och främst i och rund Ljungbyhed i Skåne, där vi har skogsområde, och vår stuga.

  Vi håller dock också kurser med olika samarbetspartnare dog også kurser med forskellige affärspartners på andra lokationer bla. Eskilstuna, Vedbæk och Roskilde. Lokationen står vid anmälningen.

 • Vi rekommenderar bra fysisk form till alla våra kurser. Till Nivå 1 finns där ingen krav om något man ska kunna innan.

  På vår Nivå 2 och upp, där ska man ha ett AB motorsågskörkort eller liknande, samt ha erfarenhet och rutin i att använda en motorsåg för att kunna delta. Man ska på dag 1 av vår Nivå 2 kunna fpresentera ett giltig bevis/”körkort”.

Certifieringen består av ett praktiskt och ett teoretiskt prov, som båda ska vara godkända. Med ett certifikat från Arboristklätring vill du kunde visa till andra arbetskamrater och kunder, att du kan arbete säkert med professionell träklättring. Utöver det så är det ett krav från arbejdstilsynet i båda Danmark och Sverige att man är utbildad, om man vill arbete professionellt med trädklättring.

Varför du ska välja oss

 • För att vi är seriösa och ambitiösa när det gäller våra elever och oss själva.
 • Alla våra instruktörer är ETW-certifierade och mycket erfarna.
 • Vi fokuserar på säkerhet och den senaste utrustningen och tekniken.
 • Vi är Petzl Technical Partner och har ett nära samarbete med Husqvarna.
 • Kurserna sker i en trygg miljö med pedagogisk undervisning – och med få elever per instruktör.
Go to Top