Nivå 2: Sektionsfällning

Professionell trädklättring med sektionsfällning. Dessutom första hjälpen och räddning med fokus på säkerhet för trädklättrare.

Kursusbeskrivelse
Kursen vänder sig till personer som med hjälp av klättertekniker kommer att arbete professionellt med sektionsfällning. Vi arbetar främst i barrträd och mindre lövträd. Där undervisas i klättrings- och skärtekniker Det finns också en kurs i första hjälpen och räddning av klättrare i nöd.

Examen
Kursen avslutas med en skriftlig och praktisk examen. Deltagare som klarer examen får ett kursbevis. Det är även möjligt att anmäla sig till examen utan att ha deltagit i kursen, förutsatt att du har godkänts på nivå 1 på Arboristklatring.se eller liknande, har ett Säker Skog motorsågskörkort (A+B) eller liknande och bedömer att du har erfarenhet och rutin nog att klara examen.

Förutsättningar
Säker Skog Motorsågskörkort (A+B) eller liknande krävs. Denna motorsågskurs erbjuds också vid Arboristklättring.se. Du måste vara en erfaren motorsågsanvändare och vara i god fysisk form. Du måste även ha klarat nivå 1 på Arboristklättring.se eller liknande.

Målsättning
Kursen ger den enskilde deltagaren färdigheter och metoder att på egen hand och på ett säkert och ansvarsfullt sätt använda en motorsåg uppe i träd, samt sektionsfälla större träd ved hjälp av professionell trädklättring.

Första hjälpen och räddning
Vi genomgår och arbetar med de scenarier som kan uppstå när vi jobbar i skogen med motorsåg. Vi har särskilt fokus på de olyckor som kan hända och som t.ex. kan ge kraftiga blödningar och bristningar.

Utrustning
Ta med bra utomhuskläder och regnkläder. Ta även med säkerhetskläder för motorsågsbruk, inklusive skyddsstövlar, handskar, hjälm och reflexväst. Vi har klättermotorsågar till rådighet. Ta gärna med egen klätterutrustning. Du kan även hyra eller köpa nödvändig klätterutrustning när du anmäler dig till kursen.

Kursplats
Kurserna kan anordnas i hela Norden. För kurserna på vårt ”basecamp” i Skåne kan du välja att övernatta i vår stuga mot en extra kostnad när du bokar kursen. Undervisningen sker i skogen.

Catering
Vi bjuder på lunch, kaffe, vatten och tårta. Detta ingår i kurspriset.

Språk
Undervisning och examination hålls på svenska och danska beroende på behov. Det skriftliga provet kan erhållas på engelska vid behov.

Omfattning
5 dagar

Antal deltagare
Typisk 3-4 (max 6) deltagare pr. instruktör.

PRIS: SEK 14.450,- ex. moms per person

Vägen till att bli en arborist

Vi har illustrerat vägen till att bli arborist i den här figuren – utbildningstrappan. Klicka på bilden för mer information.

Varför du ska välja oss

  • För att vi är seriösa och ambitiösa när det gäller våra elever och oss själva.
  • Alla våra instruktörer är ETW-certifierade och mycket erfarna.
  • Vi fokuserar på säkerhet och den senaste utrustningen och tekniken.
  • Vi är Petzl Technical Partner och har ett nära samarbete med Husqvarna.
  • Kurserna sker i en trygg miljö med pedagogisk undervisning – och med få elever per instruktör.